Omgang

Als u getrouwd bent of samenwoont en u heeft kinderen dan vragen de kinderen bijzondere aandacht als u gaat scheiden. Voor u zijn uw kinderen misschien wel het belangrijkste in uw leven. Na een scheiding moet u hen delen met uw ex-partner, met wie u het vaak niet zo goed meer kunt vinden. U gaat immers niet voor niets uit elkaar.

Het is een hele kunst om de kinderen zo min mogelijk onder de scheiding te laten lijden, om hen met beide ouders een zo goed mogelijke omgang te laten houden. Het is een hele kunst om met uw ex-partner tot goede afspraken te komen en zelfs tot een goede verstandhouding met uw ex-partner. Als er geen regeling voor de omgang of zorg is of een bestaande omgangsregeling of zorgregeling loopt slecht, is het misschien nog wel een grotere kunst om daar verbetering in te brengen.

Van mij mag u verwachten, dat ik met u zoek naar de mogelijkheden voor een goede regeling voor de omgang en zorg voor de kinderen. Als de ene aanpak niet werkt, zoek ik met u naar een andere aanpak. Als overleg niet werkt, dan in het uiterste geval maar een procedure bij de rechtbank. Soms constateer ik met u, dat geen omgangsregeling voor uw kinderen beter is (minder slecht) dan wél een omgangsregeling. Ook dat kan de uitkomst zijn. U kunt hier denken aan een ex-partner, die door drank of drugs of door psychische stoornissen niet in staat is tot een behoorlijke omgang met de kinderen. Ik probeer hierin ook naar u kritisch te zijn. Voor mij staat het belang van uw kinderen voorop. Dat kan soms betekenen dat ik met u ga zoeken naar een andere aanpak dan u zelf misschien voor ogen heeft. Omdat men nu eenmaal vindt dat omgang moet, behalve als het echt niet kan.

Het is een hele kunst als ex-partners goede ouders te blijven!